6 tips om je publiek op te bouwen

Geschreven door Content Connections op 14 november 2016

Van bezoeker naar subscriber

Marketeers vragen zich vaak af wat nu juist de ROI van contentmarketing is. Dat is een terechte vraag. Maar daarin schuilt juist het gevaar. Want wil je direct financieel rendement uit je blogposts? Dan ga je veel te kort door de bocht. Begrijp ons niet verkeerd, je content heeft zonder twijfel een return: publiek. Bij elk stuk content dat je creëert en publiceert, groeit jouw (relevante) publiek. En dat kan alleen als je het goed aanpakt.

Enkele weken terug richtten we de schijnwerpers op het nieuwe boek van Joe Pulizzi, Content Inc. Daarin beschrijft het opperhoofd van The Content Marketing Institute hoe zowat elk bedrijf doorheen 6 stappen tot een content strategie komt. Deze week bekijken we hoe je snel en efficient je publiek kan opbouwen.

Verwacht niet dat je publiek vanaf dag één de portemonnee opentrekt voor jou. Jammer? Niet bepaald. Content marketing is denken op de lange termijn. Onze boodschap aan jou: wees geduldig en blijf bouwen aan straffe content. Want dan krijg je een sterke relatie met je doelgroep, die gestoeld is op vertrouwen en (keiharde) feedback. Vergelijk het gerust met de relatie met je (potentiële) partner. Alles start met verleiding, maar dan wordt het serieus. Je partner beter leren kennen is de heilige graal om iets moois op te bouwen. En dat is best aangenaam. Ook je doelgroep leer je best wat beter kennen. Als je slim bent, gebruik je de inzichten van je doelgroep om je content, en je aanbod, te optimaliseren.

Maar er is meer. Want loyale volgers kun je effectief converteren naar tevreden klanten én naar echte ambassadeurs: mensen die – gratis en voor niets – jouw aanbod aanbevelen aan hun netwerk. Dat is de natte droom van elke ondernemer of marketeer. Toch?

Maar hoe begin je eraan? Hoe verleid je een bezoeker om je te volgen? Haal inspiratie uit deze 6 tips en vergroot je publiek stelselmatig.

1. Maak conversational content

Alles start bij goede content. Inhoudelijk sterk, waardevol voor je doelgroep én vlot geschreven. Stop je daar? Dan bereik je nooit je doelstellingen. Want de content die je ontwikkelt moet ook conversational zijn. Dat betekent dat je content zo interessant, praktisch, waardevol en knap  moet zijn, dat erover gepraat wordt. En dat is een knappe manier om de impact van je content te boosten en je bereik te vergroten. Enkele tips:

  • Schrijf geen passieve zinnen, zoals “de operatie werd door de hartchirurg uitgevoerd”, maar maak ze actief: “de chirurg voerde de operatie uit”
  • Creëer verhalen en gebruik anekdotes en citaten
  • Gebruik niet te veel getallen. Enkel wanneer ze nuttig zijn
  • Maak je content scanbaar: tussentitels, korte zinnen, en een logische opbouw
  • Verhoog de betrokkenheid van je lezer en stel directe vragen

2. Lenen is leuk, hebben is leuker

Hangt je contentstrategie af van een geleend publiek? Dan mag je beginnen te panikeren. Want wat zijn fans op Facebook, volgers op Twitter of abonnees op YouTube waard wanneer die platformen morgen beslissen om hun algoritme aan te passen? Mensen bereiken via geleende platformen mag – en is een absolute aanrader – maar je moet hen zo snel mogelijk koppelen aan je eigen platformen. Je sociaal publiek converteer je best zo snel mogelijk tot subscriber.  

3. Focus op e-mail

Denk je dat e-mails geen effect meer hebben? Dan trek je aan het kortste eind. Want dit kanaal is en blijft extreem succesvol. Bovendien heb je met e-mail 100% controle over hoe en wanneer je je content verspreidt. Met steeds meer mogelijkheden tot segmentering en personalisatie kom je met impact in het postvak in van je doelgroep terecht.

Email is een krachtig middel om je bereik op te bouwenSlimme emailcampagnes houden rekening met de optimale dagen waarop subscribers nieuwsbrieven openen (bron: hubspot)

Maak een plan om je publiek te converteren naar e-mail subscribers. Bouw zoveel mogelijk integraties in, zodat je publiek op verschillende plaatsen kan inschrijven. Zonder dat het storend wordt: niemand houdt van irritante pop-ups. Vertel je publiek ook wat het in ruil voor een inschrijving krijgt: interessante content, updates en misschien wel een gratis E-book of kortingscode.

4. Verstop je niet

Maak het voor zoekmachines zo gemakkelijk mogelijk om jouw content te verbinden met de zoekopdrachten van je potentieel publiek. Op zoek gaan naar relevante trefwoorden is daarin uitermate belangrijk. Een bijkomend voordeel: dankzij een goede trefwoordenanalyse leer je jouw doelpubliek beter kennen. Zo weet je welke onderwerpen zullen aanslaan. Fantastisch, want zo creëer je content dat zal inslaan als een bom.

Vervolgens kun je je trefwoorden gebruiken om ze te integreren in je content. Maar overdrijf niet, de jaren ’90 zijn al lang voorbij. Het gaat in de eerste plaats om relevantie en aantrekkelijkheid, niet om de meeste trefwoorden in één alinea.

5. Steel publiek

Als jij bij dit puntje denkt aan het stelen van databases, dan ben je een potentiële marketingcrimineel. En dat wil je niet zijn. Publiek stelen – op een ethische manier – doe je door je merk te koppelen aan het bereik van een influencer. Kies wel de juiste influencer: iemand die een match vormt met jouw merk en iemand die geen al te grote bedreiging vormt. Een bekende wielrenner die toevallig ook eens graag een lijn wit poeder in zijn neus jaagt, koppel je best niet aan je merk van kinderchocolade. Maar de juiste influencer is goud waard. Zijn of haar publiek heeft dezelfde kenmerken dan jouw publiek. Met de juiste boodschap trek je heel wat nieuwe mensen over de streep.

6. Integreer met sociale media

Content ontwikkeld? Goed zo. Maar nu? Zonder verspreiding geen publiek. Verwacht niet dat je website en je e-mailkanalen voldoende zijn. Om een waardevolle band te ontwikkelen met je doelpubliek, zet je ook sociale media in. Daar distribueer je niet alleen je content, maar luister je ook naar je publiek. Want zij geven je waardevolle feedback – en soms enkele slaps in the face – waaruit je heel wat kunt leren.

Case: ‘The Tonight Show’

Wie The Tonight Show met Jimmy Fallon niet kent, moet eens gaan kijken op YouTube. Het is een boeiende – en vaak ook hilarische – talkshow die wereldberoemde gasten over de vloer krijgt.

The Tonight Show met Jimmy Fallon is een schoolvoorbeeld van hoe je met sociale media extra publiek kan bereiken.The Tonight Show met Jimmy Fallon is een schoolvoorbeeld van hoe je met sociale media extra publiek kan bereiken.

Het team van The Tonight Show heeft het slim bekeken. Na elke show maken ze verteerbare stukken content beschikbaar: fragmenten uit de show, behind the scenes en making of content. Dat doen ze in de vorm van video’s, GIF’s en posts. The Tonight show is bovendien aanwezig op heel wat platformen: Facebook, Twitter, Snapchat en YouTube – zelfs op Google Plus. Daar bouwen ze een band op met hun publiek.

Het doel van The Tonight Show is niet zozeer om e-mail subscribers te genereren. Ze zijn vooral aanwezig zijn op social media – een ‘geleend’ publiek dus – en dat kun je zien als een zwakte. Maar vergeet niet dat er een hele machine achter zit, een team dat heel snel kan reageren op technologische wijzigingen en nieuwe trends. De jongens van The Tonight Show kunnen zich dat dus veroorloven. De meeste organisaties bij ons echter niet.

De inspanningen van The Tonight Show werpen hun vruchten af. Intussen heeft de show meer dan 12 miljoen subscribers verzameld op YouTube, meer dan 10 miljoen fans op Facebook en bijna 4 miljoen volgers op Twitter.

Zin in een uitwisseling van gedachten rond hoe we samen aan jouw bereik kunnen timmeren? Onze Content Specialisten doen niet liever.
Contacteer ons

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook