De 5 beste tips voor goede content

Geschreven door Thomas Buytaert op 27 mei 2016

Waarom spannende verhalen beter zijn dan doeltreffende content

Het gevaar van een content strategie is dat je zo ondergedompeld raakt in de theoretische wolk rond content, conversie en marketing, dat je het creatieve proces uit het oog verliest. En dat kan als een welgemikte torpedo je complete strategie onderuit halen. Content moet vandaag niet alleen alle checkboxes aantikken, je stukken moeten ook spannend, briljant en verrassend zijn. Stuk voor stuk creatieve ingrediënten die ervoor zorgen dat jouw verhalen boven het – ondertussen immense – maaiveld uitsteken.

Geen content, wel verhalen

De belangrijkste stap die je kan zetten om dat te bereiken, is het begrip ‘content’ even in de ijskast te plaatsen. Content is een fantastisch begrip in een strategische oefening, maar het klinkt bijzonder afstandelijk in het productieproces. We spreken met onze redacteurs dan ook nooit over content, wel over verhalen, tips of artikels. Klink wat meer ambachtelijk, en dat is exact wat het schrijfproces nodig heeft.

Hier zijn alvast de vijf geboden waar onze redacteurs aan vasthouden:

1. Wees compact

Schrijf niet meer dan nodig is, hou je zinnen kort en deel liever op dan samen te stellen. Een goede blogpost kan al vanaf 2.000 tekens; vanaf 5.000 tekens moet je overwegen op te splitsen. Doe dat ook met zinnen – teveel leestekens of bijzinnen zijn een sterke indicatie dat je even met de snoeischaar doorheen je schrijfsels mag gaan.

2. Wees respectvol

Het respect van je lezer kan je op een aantal fronten verdienen. Start alvast met een correct taalgebruik en zerotolerantie voor spellingsfouten. Wees niet te stijf in je taalgebruik, maar zeker ook niet te familiaar. En ga omzichtig om met humor – mild en vriendelijk kan; cynisch of sarcastisch doe je niet.

3. Wees eerlijk

Geen betere manier dan je volledige content marketing project te kelderen dan het vertrouwen van je lezer te verliezen. Het is eenvoudig – als je lezer niet gelooft wat je schrijft, werkt je verhaal niet. Blijf dus weg van alles dat commercieel verdacht is, en pomp niet meteen jouw dienst of product doorheen het verhaal. Maak ook meteen duidelijk wie je bent en waar je voor staat, en aarzel niet om jouw zwakheden aan te duiden.

4. Wees hulpvaardig

Je biedt je verhalen aan om je bezoeker te helpen, niet om aan te duiden hoeveel jij wel weet of hoe goed je product wel is. Stel je dus bij elke zin de vraag of je je lezer aan het helpen bent. Leg uit wat ingewikkeld is. Hanteer u, je of jouw in plaats van ik, we of wij. En maak je lezer op elk punt duidelijk dat je een oplossing voor zijn probleem hebt.

5. Wees opwindend

Een spannend verhaal is altijd beter dan een saai verhaal. Gebruik je eigen enthousiasme en persoonlijkheid om je artikels af te kruiden. Laat gerust jouw ervaring en opinie doorheen het stuk klinken, en durf daarbij – met voldoende eerlijkheid – best wel scherp te zijn.

Conclusie

Schrijven is een creatief proces, en dat mag in het analytische geweld bij een content marketing project niet in het gedrang komen. Goede, spitse schrijvers vinden in je organisatie, en je laten helpen door professionals, zijn essentiële stappen om van je content project een succesverhaal te maken.

Vergeet niet dat beelden een belangrijke rol spelen in de manier waarop je een verhaal vertelt. Hier zijn onze beste tips voor sterke beelden.

Zoek je hulp bij het uitschrijven van jouw verhaal? Of gewoon zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book