In 3 stappen naar een Editorial Mission Statement

Geschreven door Hans De Loore op 12 juni 2016

Bezint eer ge begint.

“It’s not enough to be busy, so are the ants. The question is, what are we busy about?”

—Henry David Thoreau

Een goed uitgewerkte Content Marketing campagne is de hoeksteen bij het uitbouwen van je eigen mediastek. Maar, vergeet niet: succesvolle Content Marketing begint bij de strategiebepaling. Het lijkt een doodeenvoudige en meer dan logische stap, maar vele enthousiast opgezette campagnes falen omdat de strategie niet helder gesteld werd vanaf het begin.

Content zonder Mission Statement is als een schip varend zonder kompas: het gaat alle kanten uit.

Maar wat is nu een Editorial Mission Statement? Volgens Wikipedia is een Mission Statement de omschrijving van de hogere doelstelling van een bedrijf of organisatie. Het is de reden van haar bestaan.

Eenvoudig gesteld beantwoordt het Mission Statement de vraag “Waarom doen we dit?”. Dit is een vraag naar het doel, eerder dan naar het middel.

Een voorbeeldje maakt dit duidelijk. Als je een bedrijfsblog gaande hebt, en je blog-editor beantwoordt de Mission Statement - vraag met “om tenminste vier blogberichten per week buiten te krijgen” ben je niet goed bezig. Het doel is hier niet het middel.

Een goed Mission Statement bevat tenminste het antwoord op 3 vragen: 

 

1: WIE?

Wie is de doelgroep van je content? Voor wie schrijf je? 


De volgende vragen helpen je dieper inzicht te bekomen in je doelgroep, waardoor je je redactionele stukken ook meer gericht kan brengen. 

  • Waar wonen ze?
  • Hoe groot is je doelgroep? Hoe breed of smal moet je gaan?
  • Demografisch: leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, inkomen….
  • Interesses en pijnpunten: onontbeerlijk om goede en doelgerichte content te kunnen schrijven
  • Doelen: zowel professioneel als privé. Wat motiveert je doelgroep? Waar en waarom zouden ze artikels van je moeten lezen?
  • Om meer te weten over het definiëren van de "Wie": lees onze handige blogpost over het maken van Buyer Persona.

2: WAT:

Wat ga je brengen naar die doelgroep? Definieer hoe jouw informatie die doelgroep zal helpen. Handige informatie, advies, inzichten, bronnen, inspiratie-stukken? 

Denk na over de vorm van wat je gaat brengen. De identiteit van je merk moet er doorkomen. Hier zijn alvast 5 handige tips.

3: WAAROM:

Wat is het doel van die informatieoverdracht voor jouw doelgroep? Waar zit de toegevoegde waarde in voor je lezer, de "What's In It For Me"?  (en niet: hoe verkoop ik meer aan hen!)

Je merkt het: we hebben het hierbij niet over wat WIJ verkopen. We hebben het hier over informatie die nuttig is voor jouw klanten en prospecten. Informatie die hun leven beter maakt.

Uiteraard zitten er duidelijke marketing doelstellingen achter het verschaffen van deze informatie, maar die maken geen deel uit van de Editorial Mission Statement. Die moet handelen over het verhelpen van de pijnpunten van je lezers, of je Content Marketing strategie zal verzanden in een promotionele brij die je lezers Siberisch koud laat.

Voorbeelden:

  • Hubspot verkoopt Marketing en sinds kort ook CRM software. Zij leren hun doelgroep niet enkel over hoe je nieuwe leads moet binnenhalen, maar…. ook hoe je het allerbeste salesteam in de wereld vormt.
  • Media Markt verkoopt elektronische producten. Zij geven niet enkel informatie over prijzen en kortingen, maar inspireren via hun tijdschrift Mediazine over wat je allemaal met die producten kan aanvangen.
  • Lego verkoopt bouwblokjes. Ze vertellen niet enkel alles over de blokjes, maar inspireren met films, tijdschriften en thematische pakketten kinderen (en... hun ouders) die zin hebben om fantastische scènes te bouwen.

De Takeaway:

De Editorial Mission Statement vormt het startpunt, maar tevens hart en ziel van je Content Marketing Strategie. Plaats je hier in de schoenen van je klant, prospect of lead en bepaal waar je voor hem meerwaarde gaat creëren door middel van je content. Wie vormt de doelgroep? Wat ga je voor hen schrijven? En vooral: hoe gaat dit hen verder helpen.

Succes!

Zoek je hulp bij het opstellen van je Editorial Mission Statement? Of gewoon zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

 

 

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book