Waarom Content Marketing werkt?

Geschreven door Hans De Loore op 07 juni 2016

Het ontbrekende ingrediënt in je Marketing Mix.

In een wereld waar het zo makkelijk is om consumenten te bereiken, lijkt het vreemd genoeg altijd moeilijker te worden om hen voor je merk, product of dienst te winnen.

Advertenties kunnen op elk moment jouw boodschap op het netvlies van je kopers brengen: via TV, radio, kranten, smartphone, Facebook, Google Search tot bumperstickers op de auto voor je in de file. Maar brengen dit soort boodschappen een blijvend engagement met je merk tot stand?

Consumenten zijn minder loyaal geworden. Het is een verzuchting die in een digitale wereld steeds luider klinkt. Vroeger was het beter? Wat is er dan in hemelsnaam veranderd? De technieken om het leesgedrag van consumenten – zowel online als offline - te onderbreken met advertenties lijken alsmaar beter en relevanter worden. Campagnes worden steeds creatiever en kunnen je op elk moment, op elk medium bereiken.  Advertenties worden messcherp gericht op basis van consumenten-profielen, om je boodschap zo direct en relevant mogelijk over te brengen naar je doelgroep…maar toch loopt je klant snel over naar een ander merk. Wat ontbreekt er in jouw Marketing Mix om die loyauteit van je klant te winnen?

De hamvraag: waar is je klant naar op zoek?

Denk even mee. Wanneer klanten een nood ervaren naar diensten of producten, zoeken ze doelgericht naar informatie. Niemand opent 's avonds zijn laptop en vraagt Google hem een berg advertenties voor te schotelen. Het sleutelwoord hier is relevante informatie. Vroeger was informatie vooral beschikbaar via Mass Media (kranten, televisie, magazines, radio..). Als een "merk" met zijn doelgroep wou praten, kon dit erg efficiënt via de kanalen van een mediabedrijf onder de vorm van advertenties. Deze onderbraken dan nog vaak het leesgedrag, om er zeker van te zijn dat de consument de promotionele boodschappen zou oppikken.

Vandaag is informatie overvloedig, voor iedereen en instant beschikbaar. Consumenten beschikken over meerdere kanalen om zich grondig te informeren over de aankoop van een product of dienst, alvorens hun beslissing te nemen. Ze doen dat ook. Ze zoeken. Ze beslissen zelf welke informatie ze opnemen. Informatie die ze vinden via sociale media, websites of zoekmachines, of op basis van advies van vrienden. Ze informeren zich terdege. Pas dan wordt er beslist. Steven Noble, Senior Researcher bij Forrester, zag deze trend al opkomen sinds 2010 en schreef er een baanbrekende blogpost over voor Forbes. Volgens Forrester leggen consumenten meer dan 60% van het aankooppad leidend tot de aankoopbeslissing alleen af, en dit op basis van informatie die ze zelf opzoeken. Verkopers worden daar even buiten spel gezet.

Content Marketing is net daarom belangrijk. Via Content Marketing breng je jouw waardevolle informatie naar je doelgroep. Informatie en content die daarenboven nauw afgestemd zijn op de noden en behoeften van die groep. Geen boodschappen over jezelf of over hoe grandioos je bedrijf wel is. Het laat je potentiele klant Siberisch koud hoe subliem je jezelf wel vindt. Je klant zal klikken op informatie die inspireert en helpt. Informatie die hem vooruit helpt in het nemen van belangrijke beslissingen rondom de producten of diensten die jij aanbiedt, en die zijn leven zullen verbeteren (neen, niet het jouwe). 

Stop met roepen. Begin de conversatie. Connecteer.

Content Marketing is een techniek om de persoonlijkheid van je merk over te brengen en aan je klanten en prospecten te bieden op een niet-intrusieve en niet-promotionele manier, waarbij je (merk) uiteindelijk vertrouwen wint. Klanten zoeken eerder betrouwbare raadgevers dan roepende marktkramers. Moet Content Marketing de Marketing Mix dan overheersen? Natuurlijk niet. Branding is nog altijd erg noodzakelijk. Maar het heeft zijn permanente stek verworven binnen die Mix. Klanten gebruiken alle beschikbare content om zichzelf op te voeden over het nut van jouw producten en diensten binnen hun leven. Geef ze die dan ook.

Het gaat niet alleen meer over roepen naar, het gaat over connecteren met. Net om die reden moet je content maken waar je klanten van houden.

Content die helpt. 

Content waar je klant naar op zoek is.

Met die content ga je hem adviseren, helpen en ga je een relatie opbouwen tussen je klant en je merk.

Dat is Content Marketing. 

Wil je er graag meer over weten? Contacteer ons vandaag voor een koffie en een vrijblijvend gesprek. We delen onze kennis en passie rond content graag.

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book