Je publiek uitbreiden via nieuwe kanalen in vijf stappen

Geschreven door Content Connections op 20 december 2016

Van blog naar zoveel meer

Heb je een contentmodel opgebouwd? En een steeds loyaler publiek opgebouwd? Goed zo. Nu is het tijd om een stapje verder te gaan. Hoe? Door je portfolio te diversifiëren. Zo laat je aan een groter publiek zien dat jij de echte thought leader bent in jouw sector. Dat doe je simpelweg door je kanalen uit te breiden.

In deze reeks rond het boek 'Content Inc' van Joe Pulizzi beschreven we eerder hoe je content, technologie en publiek kan samenbrengen om een succesvol content project op te bouwen. In deze aflevering gaan we dieper in op het verder uitbouwen van dat publiek. 

Heb je een blog? Dat is maar de eerste stap. Want je doelpubliek kijkt ook wel eens graag naar video’s, neemt af en toe eens een magazine vast en laat zich geregeld inspireren op events. Niet aanwezig zijn op andere contentplatformen betekent heel wat gemiste kansen. Denk dus niet dat je er al bent, maar breid je platformen verder uit.

Volgens het Content Inc model streef je best naar drie goede contentkanalen. Noem het gerust de drie posten die je ‘contentkrukje’ in balans houden. Want haal je er één weg, dan valt alles om. Geïnspireerd? Laten we eens in detail bekijken hoe je je drie poten ontwikkelt.

Stap 1: ken je doelgroep

Kennis van je doelgroep betekent ook weten welke types media ze graag consumeren. Richt jij je naar jongeren? Dan mag video zeker niet ontbreken in je mix. Zit je eerder in een B2B-markt? Dan overweeg je best print en events. Het doel van je mix van kanalen is om je doelgroep zo effectief mogelijk te bereiken. Zodat je content maximaal oplevert.

Stap 2: van blog naar print

Wacht even: is print niet ten dode opgeschreven? Kom je als bedrijf niet belachelijk ouderwets over met geprinte content? Absoluut niet. Integendeel. Met print creëer je vandaag zelfs meer impact dan ooit tevoren.

Hoe dat komt? Kijk eens naar je e-mail inbox. Hoeveel ongelezen e-mails gooi jij zonder te openen in je digitale prullenmand? En denk eens aan het moment dat jij je – fysieke – brievenbus leegmaakt. Wellicht geef je meer aandacht aan elk stukje geprinte post, dan aan al die e-mails tezamen.

Het blijft natuurlijk wel de uitdaging om de vorm te respecteren. Kopieer je blogposts daarom niet zomaar op een blaadje papier. Wil je een magazine ontwikkelen? Denk dan als een uitgever, en haal het maximale uit deze format. Zo ontwikkel je best sterke rubrieken en een aantrekkelijk design. Je blogposts kun je als basis gebruiken, maar in je magazine heb je de ruimte om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen. Onthoud vooral: een blogpost moet scanbaar zijn, een magazine moet vlot leesbaar zijn.

Stap 3: van blog naar video

Video: duur en inefficiënt? Meestal wel. Maar niet als je het goed aanpakt. Want de tijd dat een video van 2 minuten 20.000 euro kostte, ligt gelukkig al even achter ons. Wij zijn best fan van low cost, high impact. Dat betekent dat je met een kleine investering heel wat interessante dingen kunt doen. Als je het slim aanpakt. Gebruik onderstaande tips om effectieve video’s in je contentstrategie te integreren:

Meer kanalen voor een trouwer publiek via smartphone filming

  • Probeer niet viraal te gaan, maar haak in op bestaande hot topics op het web of in je sector
  • Wees origineel, maar doe dat niet met alle mogelijke toeters en bellen. Het gaat om de inhoud, niet om de effecten.
  • Wees authentiek. Je hoeft geen peperdure cameracrew in te schakelen. Mensen connecteren met dingen die in het dagelijks leven voorkomen. Video’s gemaakt op een iPhone zijn daarom best oké.
  • Hou je aan een plan en integreer de video’s die je wilt maken in je globale contentplanning.
  • Connecteer met influencers en overtuig hen om je video’s te delen. Dat kunnen werknemers zijn, maar ook klanten, referenties in je sector én de media.
  • Maak je video’s niet te lang. De ideale lengte is 60 seconden. Als je boodschap kort verteld kan worden, doe dat dan ook.
  • Maak je video mute proof, dat betekent dat je video dezelfde impact moet genereren zonder geluid. In veel gevallen werk je best met ondertitels.

Stap 4: in-person events

Wanneer je als bedrijf een invloed wilt hebben, zijn in-person events een must. Zo bereik je je doelgroep op een persoonlijke manier. Een goede eerste stap is het selecteren van enkele ambassadeurs van je bedrijf en ze klaar te stomen om op events te spreken. Maar een echte schot in de roos bereik je wanneer je zelf events organiseert. Dat doe je rond een bepaald thema waarin je uitblinkt en waarin je de referentie wilt zijn. Stel jezelf volgende vragen om je event vorm te geven:

  • Waarvan ligt mijn doelgroep wakker? Welke thema’s leven in mijn sector?
  • Wat is mijn positie in de markt? En welke reputatie wil ik ondersteunen?
  • Welke content helpt mijn doelgroep concreet verder?

Stap 5: integreer alles

Je staat op het punt om verschillende contentvormen te ontwikkelen. Dat juichen we alleen maar toe. Maar de grootste uitdaging is de integratie. Herbekijk je contentplan en zorg ervoor dat je doorheen het jaar een goede mix aanbiedt van online content, print, video’s en events.

Case: Steven Van Belleghem

Meer kanalen voor een trouwer publiek case: Steven Van Belleghem

Je kent Steven Van Belleghem misschien wel van zijn bestsellers De Conversation Manager, De Conversation Company en When Digital Becomes Human. Steven is niet alleen een schrijver, maar ook een begeesterde spreker en consultant. Omdat zijn business zo persoonsgebonden is, en omdat hij een sterke personal brand heeft, creëerde hij de website www.stevenvanbelleghem.com. Dat is de centrale hub voor alle content die hij creëert rond wat hem – en vooral zijn doelpubliek – bezighoudt. Op de homepage van zijn website herken je duidelijk welke mix van content hij inzet:

  • Boeken: je kunt ze via zijn website bestellen
  • Video’s: hij creëert elke week een video met de gevleugelde naam Steven’s Week
  • Blogposts: hij ontwikkelt er gemiddeld 1 per maand
  • Slideshare: bijna alle presentaties die hij geeft, zet hij op Slideshare
  • Keynotes en workshops: je kunt hem online boeken

Het is duidelijk: Steven Van Belleghem weet dat echte magie in de mix zit. Met zijn video’s bereikt hij een groot publiek, onder andere via Facebook. Zijn blog geeft extra duiding en gaat meer in de diepte – zijn boeken nog meer – en zijn Slideshare-presentaties geven de bezoekers een duidelijk beeld van de onderwerpen die hij toelicht en hoe hij als spreker voor de dag komt. Vandaag is Steven Van Belleghem een veelgevraagde consultant en keynote 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook