Waarom overheden employer branding omarmen

Geschreven door William Visterin op 30 juli 2016

War for talent geldt ook voor overheid

Goede werkkrachten zijn zeldzaam. Er is veel vraag naar technische jobs blijkt uit de lijst van knelpuntberoepen die we onlangs met Jobat brachten. Maar de war for talent speelt ook voor andere profielen.

De kandidaten willen vandaag, meer dan ooit weten, waar een (potentieële) werkgever voor staat. Hun vergoedingspakket is hier zeker niet het doorslaggevende argument. De zogenaamde work life balance speelt ook zeker, naast de waarden van een bedrijf. Eigenlijk moet ik niet over bedrijven spreken, maar over organisaties. Want ook overheden moeten omgaan met die war for talent. Zij vissen samen met privébedrijven namelijk in dezelfde vijver van kandidaten.

Op basis van mijn contacten en artikels die ik heb als hoofdredacteur van Jobat en MARK Magazine, weet ik dat de meeste overheden dit beseffen. Ik had de laatste maanden contact met onder meer Selor, Nationale Loterij, De Vlaamse Overheid, NMBS en de FOD Financiën. Allemaal organisaties die employer branding hoog in het vaandel dragen. Ze werken (toegegeven: de een al wat meer dan de ander) aan hun eigen werkgeversmerk en zeggen waar ze voor staan.

Troeven hebben ze absoluut. Overheden betalen doorgaans een behoorlijk loon. De jobzekerheid is niet oneindig, maar speelt toch vaak meer dan in de privésector. En bovenal: er is bij een overheidsorganisatie ook vaak meer de mogelijkheid om wat op langere termijn te kijken.

De laatste maanden was ik ook vaak aangenaam verrast over enkele initiatieven van hen. Ik denk aan het innovatieve Be badges initiatief van Selor of de vele projecten bij de Nationale Loterij: van opleidingen tot yoga op kantoor.

Of ik denk aan een initiatief bij de FOD Financiën met een duidelijke visie over de work life balance: medewerkers gaan tijdens de middag sporten of kunnen thuis werken. Want bij de FOD kan je sinds kort zonder prikklok werken. Het is een concept waar ze flink op inzetten en als hun speerpunt beschouwen. De FOD Financiën is hiermee niet de enige die dit doet, maar het is wel veruit de grootste.

Het is niet alleen goed dat deze initiatieven er zijn, maar ook dat overheden er mee uitpakken. Ze ontwikkelen hun employer brand: ze zeggen waar ze voor staan zodat kandidaten hen beter kunnen inschatten. Dat is nuttig, maar waarschijnlijk vaak ook gewoon noodzakelijk. Want onbekend is onbemind, dat is bij de war for talent niet anders.

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book