Hoe Vlaanderen dankzij content marketing een lifestylemerk werd

Geschreven door Lore Kimps op 17 juli 2017

Content Pioniers: Visit Flanders

Wie wil uitblinken met zijn content marketingstrategie, moet – net zoals in iedere sector – zijn klassiekers kennen. Content Connections belicht iedere week een iconische pionier. Vorige keer was het de beurt aan A.S. Adventure, deze week zetten we Visit Flanders in de kijker.

Hoe maak je van een streek een hotspot? En hoe gebruik je nieuwe media om zoveel mogelijk toeristen richting een bepaalde regio te lokken? Het noordelijke deel van ons land werd dankzij Visit Flanders in een mum van tijd omgetoverd tot een online lifestylemerk, met een indrukwekkende website, een rijkgevolgde Instagrampagina en een overvloed aan online video. Vlaanderen werd een bestemming om zowel in realiteit als virtueel te bezoeken.

Content in pijlers

Net zoals een online lifestylemagazine is de website onderverdeeld in een aantal pijlers. Kunst en erfgoed, gastronomie, design, mode,  literatuur, geschiedenis, festivals en ambachten: ze komen allemaal evenwichtig aan bod binnen een luchtige – maar toch sterk informatieve – context. Een schoolvoorbeeld voor wie op zoek is naar de balans tussen prikkelen en stimuleren. Je bezoeker moet de weg vinden naar de pagina die hem het meest interesseert en de content die onderweg zijn pad kruist, moet dan ook relevant zijn. Drie vierde van de internetgebruikers raakt immers gefrustreerd wanneer er niet-relevante content op zijn scherm verschijnt.

Nauwe samenwerking

De enige manier waarop een stad, regio of land zich digitaal sterk kan profileren, is door nauw samen te werken met toeristische diensten van omliggende of deelgebieden. Zo deelt Visit Flanders ook beelden en video’s van Visit Bruges of Visit Brussels – en omgekeerd. Door die constante interactie op sociale media wordt het aantal views, likes of shares vermenigvuldigd. Kijk bijvoorbeeld naar de video ‘Ghent in two minutes’ die zo’n 29.000 keer bekeken werd.


Daarnaast kom je als overkoepelende regio ook alleen maar nieuwtjes te weten door met lokale stads- en gemeentebesturen te communiceren. Verloopt die communicatie moeizaam, dan merk je dat al snel op alle digitale platformen. Een kanaal zoals dat van Visit Flanders kan niet uitsluitend berichten over Brussel en Gent, maar moet dat ook doen voor andere grootsteden zoals Brugge of Antwerpen. Opnieuw is evenwicht hier belangrijk: de promotie van stad A mag die van stad B niet in de weg staan.

Digital branding

Uitpakken met campagnes en het lanceren van nieuwe hashtags zijn twee effectieve tools die Visit Flanders door en door kent. Fans worden gemobiliseerd en aangezet tot delen, liken en niet te vergeten: een kijkje te nemen. Flanders Kitchen Rebels is een van die succesvolle campagnes. Een format dat jaarlijks zo’n 25 topchefs jonger dan 35 in de kijker zet. Zij drukken hun liefde voor de streek uit in een rijkelijk gevuld bord met pure, Vlaamse producten. Door deze campagne jaarlijks onder dezelfde naam te lanceren – in een ander jasje, uiteraard – weet de Visit Flanders-fan wat hij ervan kan verwachten. Flanders Kitchen Rebels is dus een van de digitale merken van Visit Flanders.

Flanders_Kitchen_Rebels_2015_EN_OutstandingYoungChefs_tcm13-66302-page-001.jpg

Een brochure die duidelijk weergeeft waar de campagne om draait en waar je die rebelse topchefs kan vinden, brengt print en online content dichter bij elkaar. Een pdf-je om af te drukken en omhoog te hangen of om in het midden van je desktop te plaatsen komt zowel de toerist als de Vlaamse bourgondiër van pas. De places to go zijn  dan ook dynamisch: jaarlijks komen er andere hippe adressen voor foodies aan bod, waardoor je jaarlijks nieuwe informatie op je bord krijgt.

Sociale strategie

We maakten al enkele keren de associatie tussen Vlaanderen en lifestyle, maar dat is niet toevallig. Wanneer je zelfs onoplettend over de Instagrampagina van Visit Flanders scrolt, merk je een hoogwaardige kwaliteit van zowel beeld als video op. Om aan het verwachtingspatroon van 11.400 volgers te voldoen, wordt er twee tot drie keer per week een bericht gepost met daarbij de credits voor de desbetreffende fotograaf. Wie zich op vlak van fotografie als professioneel wilt profileren, heeft dus ongetwijfeld baat bij een repost van Visit Flanders.

De eigen hasthag #visitflanders is er dan ook eentje dat voornamelijk gebruikt wordt door toeristen, maar ook door bloggers, kanalen van andere toerismediensten, of fotografen die hun foto graag gedeeld willen zien. Exact 78.591 keer werd er op Instagram een post de wereld ingestuurd die de hasthag #visitflanders bevatte, bijna telkens binnen de pijlers die de toeristische dienst op haar eigen website hanteert. Tenslotte wordt de Instagrampagina regelmatig gekaapt door een reisblogger die op zoek gaat naar de mooiste plekjes van een stad, bijvoorbeeld het Letse Traveler’s Child dat door onze provinciehoofdsteden trok.

Wil jij jouw gemeente, stad of regio ook digitaal op de kaart zetten? Wij tonen je graag de weg.

Contacteer ons

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook