De vraag van 1 miljoen: wat lezen mensen?

Geschreven door William Visterin op 08 juli 2016

Content pas relevant als het wordt gelezen

Of het nu een tijdschrift is, een pagina in de krant of een klein artikel. Het is pas allemaal de moeite als het gelezen wordt. Na zowat tien jaar hoofdredacteur te zijn geweest van een management- en technologieblad, en daarna één jaar van Jobat en Mark Magazine, heb ik daar – denk ik en in alle bescheidenheid- intussen toch een redelijke kijk op. Althans wat betreft zakelijke content.

Om te beginnen heb ik al wel wat ervaring met artikels die online verschenen waarin je perfect kan meten hoe vaak ze zijn aangeklikt. Daarnaast voeren wij met MARK Magazine om de twee maanden een lezersonderzoek uit. De focus hiervan zijn de artikels die verschenen in onze papieren editie. Dat geeft ook wat inzicht voor die vraag van 1 miljoen:  wat willen mensen lezen? Onmogelijk deze vraag te beantwoorden, maar ik doe toch een poging.

Inhoud: what’s in it for me

Artikels die het goed doen, hebben bijna allemaal enkele zaken gemeen: ze zijn relevant en/of ze hebben een hoge informatiewaarde. Het gaat om inhoud die de lezer raakt. Ik merk zelf vaak: hoe praktischer, hoe beter. Artikelen over het eigen loon, het organiseren van  thuiswerk, je baas of je welzijn doen het vaak erg goed. Burn-out is bij de lezers bijvoorbeeld een populair thema. Het meest gelezen artikel van de voorbije drie maanden in MARK Magazine had als titel: wat als je collega hoogsensitief is (of jijzelf).

Informatiewaarde zit ook in de personen die aanbod komen. Hoe dichter op de werkvloer, vaak hoe beter. Dat klopt evenwel niet altijd. (Een interview dat we onlangs brachten met de topvrouw van Van Marcke had bijvoorbeeld flink wat bijval.)  Anderzijds bleek een artikel over mensen met bijzondere diploma’s voor het werk dat ze uitvoeren (op basis van individuele medewerkers van op de werkvloer) bijvoorbeeld een publiekstrekker. Net als het verhaal van de vijftigplusser die bij  Ford Genk door het sluiten van de fabriek werd ontslagen en nadien bij Nike aan de slag kon. Persoonlijke verhalen raken. Ze doen klikken, liken en sharen.

Vorm: lijstjes, lijstjes, lijstjes

Geen inhoud zonder vorm. It takes two to tango. En die vorm is de laatste jaren erg belangrijk geworden. Foto’s en infografieken uiteraard, maar ook de vorm van je artikel zelf. Lijstjes doen het bijvoorbeeld erg goed.

Het is niet dat een gewoon artikel met doodlopende tekst heeft afgedaan, maar toch kunnen we soms niet buiten het Buzzfeed-fenomeen waarbij we artikelen indelen à la ‘Vijf cruciale vragen over studentenjobs’ of  ‘Zeven geheimen om heel veel geld te verdienen’. Ik zeg wel eens: mensen lezen niet meer, ze kijken. En dan is een artikel met verschillende entry points wel handig.

Worden het allemaal Buzzfeed-lijstjes? Zeker niet. Mijn devies is variëren: een gewoon artikel en dan eens een artikel dat is ingedeeld in vijf delen zoals de Merk ik-reeks uit MARK Magazine. Of soms eens een klassiek interview en dan weer iets erg kort. Terwijl anderzijds de longread helemaal in is. Kortom, verandering van spijs doet eten. Verandering van format, doet lezen.

Zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Alles wat je moet weten om met content een sterk merk uit te bouwen