Drie impactvolle verhalen voor Coca Cola

Geschreven door Thomas Buytaert op 18 augustus 2016

Kies voor geluk – het verhaal achter storytelling

Coca Cola is één van de sterkste merken op de planeet. Zowat iedereen kent het drankje, het flesje, het logo, de rode trucks die elk jaar kerstmis inluiden. Wat is je beste middel om zo’n merk nog sterker te maken? Juist – je vertelt goede, waardevolle verhalen …

Je hoeft een merk als Coca Cola niet uit te leggen hoe storytelling werkt. De frisdrank in het iconische flesjes staat aan de basis van enkele van de meest succesvolle content campagnes uit de menselijke geschiedenis. De kerstman-zoals-wij-hem-kennen, om er maar één te noemen, is een vriendelijke oude man met baard omdat Coca Cola hem reeds sinds de 30-er jaren zo aan ons voorstelt. En ook 80 jaar geleden lag de focus van die campagne niet op het product, wel op verhaal en beleving. Dat de man uit het Hoge Noorden zich steevast verfrist met een flesje Coca Cola was decennia lang de enige link tussen het merk en de mythe.

Volwaardig redactioneel

De campagne die Coca Cola in 2015 bij de Vlaamse media uitzet, staat op dezelfde manier ingekleurd. ‘Maak je lezers duidelijk dat geluk een keuze is. Inspireer hen met verhalen van mensen die hun geluk in eigen handen namen. En maak duidelijk dat Coca Cola voor dezelfde waarden staat.’ De opdracht landt in de schoot van Creative Labs en Content Connections, dat redactionele expertise levert aan de partners van Mediahuis.  De eerste knopen worden snel gehakt. Wil je verhalen vertellen die door de lezer opgepikt worden, die geloofwaardig zijn en een sterke impact nastreven, dan geef je die verhalen de volwaardige redactionele aanpak die ze verdienen. Zowel in voorbereiding, uitwerking als visualisatie wordt dit de mantra waarrond we werken.

In eerste lijn stuurt Content Connections haar redacteurs op pad met de missie getuigenissen te zoeken rond levenskeuzes die, met de nodige moed, wilskracht of koppigheid, tot een mooier en gelukkiger leven leiden. De shortlist met suggesties die uiteindelijk naar Coca Cola vertrekt, gaat alle kanten op: van veilige, klassieke getuigenissen tot ronduit heftige verhalen die bij de keel grijpen. Tot onze grote vreugde kiest Coca Cola resoluut voor die laatste categorie. Dat levert een trio aan magistrale personages op: een jonge priester, een pleeggezin en een 15-jarige jongen in het lichaam van een meisje.

In haar uitwerking wijkt Content Connections niet van die missie af. Onze redacteurs zijn helder in hun commerciële missie en opdrachtgever, maar gaan evengoed op zoek naar de echte verhalen achter Matthias, Rudy & Nan en Mats. Idem voor onze fotografen, die voor elke getuigenis het beeld zoeken dat het verhaal versterkt.

Native legt het verband

Minstens even cruciaal bij het vertellen van deze getuigenissen is de manier waarop ze in onze krant, het Nieuwsblad, gebracht worden. Als lezer herken je een goed stuk niet alleen aan de toon en inhoud, maar verwacht je ook dat de vormgeving in functie van het verhaal staat. Net om die reden werden bij Mediahuis de regels rond Native Advertising aangescherpt. Native Ads zijn verhalen die inzake boodschap, vorm en structuur aansluiten bij de beleving van een krant, maar tegelijkertijd 100% duidelijkheid blijven over hun commerciële oorsprong. Concreet – een opmaak en kleurgebruik die rigoureus afwijkt van redactionele inhoud, ondersteund door heldere disclaimers en logogebruik. De ideale manier om deze drie verhalen over geluk te verbinden met ‘Choose Happiness’ door Coca Cola.

De campagne mist zijn doel niet. Enkele dagen na verschijning van de native ad, wordt het verhaal van Mats door de redacties van Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg in paginagrote artikels opgepikt. Het verhaal van Mats, de jonge transgender, krijgt op die manier meer invulling en duiding terwijl de campagne van Coca Cola extra in de verf gezet wordt. Yves De Voeght, Media Manager van Coca Cola Belgium laat tevreden optekenen: “Native ads versterken de redactionele geloofwaardigheid in een context waar het merk enkel aanwezig is om de waarden in het artikel te onderschijven, niet om een product te verkopen.

Quod erat demonstrandum. Je hoeft een merk als Coca Cola niet uit te leggen hoe storytelling werkt….

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download hier het gratis e-book