Over Old school Content Marketing

Geschreven door Kurt Vanwezer op 28 november 2016

Vroeger was het (niet) anders

In een nostalgische bui denk ik al eens terug aan vroeger: over hoe het was om op te groeien in een analoge wereld, waar er nog geen sprake was van gsm of internet. Mijn gedachten gaan meteen naar mijn grootvader (den ‘bompa’) omdat ik lange tijd bij mijn grootouders woonde. Ik durf stellen dat mijn bompa een van de eerste Content Marketeers was, avant la lettre. Ongetwijfeld zullen sommigen van jullie de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze veronderstelling. Ik verklaar me nader.

De man was ‘biersteker’ zoals dat toen heette. Hij leverde dus bier, frisdrank, melk en gas in flessen bij de mensen thuis. Om het in marketingtermen te zeggen: ‘peer to peer’ contact met zijn klanten. Uiteraard was het in die tijd makkelijker om je klanten/potentiële klanten te bereiken, maar er was toen ook al bikkelharde concurrentie.

Van kleins af aan werd ik ingeschakeld om mee te helpen. De reden was simpel: als een kleine ukkie aanbelde aan de deur en vroeg of er nog drank moest zijn, was het voor de klanten moeilijker om nee te zeggen. Bompa was ook een uitmuntende verkoper.

Deur tot deur

Maar het hoogtepunt van de week kwam steevast op vrijdagavond. Op die avond bezocht hij vele cafés waar hij leverde en dronk dan ook telkens zijn pintjes bier. Maar bompa ging vooral op café om te luisteren naar de mensen. Er was immers geen betere plaats om veel te leren over het privéleven van zijn bestaande en potentiële klanten. De wereld wordt toch verbeterd op café, je kan er al je zorgen kwijt en er is altijd wel een luisterend oor. Het café was en is nog altijd een sociale (analoge) ontmoetingsplaats, net zoals sociale media dat nu meer en meer digitaal en online zijn. Op café vergaarde hij zijn informatie (analyse) die hij dan later kon gebruiken. Bovendien creëerde en perfectioneerde hij daar zijn Buyer Persona om vervolgens zijn communicatie (content) aan te passen aan diegene aan wie hij wilde verkopen. Hij ging dan ook van deur tot deur gewapend met zijn info om zo meer te verkopen (close) en nieuwe klanten te vinden.

Was mijn bompa een Content Marketeer? Uiteraard niet... maar hij beschikte wel over de nodige dosis ‘gezond boerenverstand’ om zijn kleine business succesvol te maken. Ik wil hiermee eigenlijk zeggen dat Content Marketing niet moeilijk hoeft te zijn op voorwaarde dat je een aantal basisprincipes in acht neemt:

  • Wie? Begin met een grondige analyse, bepaal je Buyer Personas. Voor wie schrijf je?

  • Wat? Schrijf op basis van de behoeftes van je Buyer Personas nuttige en relevante content voor je klanten en prospects.

  • Waar? Bepaal op basis van je analyse de juiste kanaalstrategie, welke kanalen gebruiken jouw Buyers Personas voor hun informatie.

Denk vooral in functie van je klanten en potentiële klanten, analyseer wat ze nodig hebben en waarmee je hen ECHT kan helpen. Wees een betrouwbare bron van informatie en zorg ervoor dat je een Trusted Advisor bent. Toegegeven, je koopt toch sneller van iemand die je vertrouwt?

Conclusie

Content Marketing is een beetje zoals naar de dokter gaan. Stel je voor dat je bij de dokter binnen komt en dat die zonder dat je iets gezegd hebt een diagnose stelt en meteen ook al medicatie voorschrijft! Neen, zo werkt het niet. Je gaat de dokter eerst vertellen wat er scheelt en waarom je je niet goed voelt. Op basis van die info gaat de dokter je onderzoeken en een diagnose maken en jou dan pas de juiste medicatie voorschrijven.

Stop dus met te roepen dat jouw product of dienst het beste is, maar start een conversatie op basis van de behoefte en nood, en connecteer op basis van die informatie met je doelgroep.

En om te eindigen wat wijze raad van mijn bompa : “Als je oprecht interesse toont in de mensen en je bent met hen begaan, dan zullen ze je vertrouwen en heb je een klant en fan voor het leven.“

Zin in een uitwisseling van gedachten rond hoe we samen aan jouw bereik kunnen timmeren? Onze Content Specialisten doen niet liever.
Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook