Slim en betaalbaar video maken met je smartphone (volledige webcast)

Geschreven door Thomas Buytaert op 13 februari 2017

Video hoort ook in jouw media mix thuis

Dat video een steeds belangrijker onderdeel van de content mix wordt, is geen nieuws meer. Dat je er op sociale netwerken een veelvoud aan engagement mee krijgt ten opzichte van meer statische content evenmin. En dat net Facebook vandaag de grootste potten breekt met video, heb je wellicht ook al gehoord.

Niet overtuigd? Hier zijn enkele Grote Cijfers uit Hubspot’s recente onderzoek naar visuele content marketing:

  • In 2017 neemt video content tot 74% van alle internetverkeer op. Jawel, 3/4e van het internetverkeer bestaat uit bewegend beeld.
  • Gebruikers zijn 4x meer geïnteresseerd in een video over een product, dan een tekst over hetzelfde product.
  • YouTube bereikt vandaag meer 18-plussers dan eender welk televisienetwerk.
  • (en zo gaat het nog wel even verder)

Zowat de enige dissonant in het onderzoek vinden we in deze lijn:

  • 34% van alle B2C marketeers noemt video een kritische succesfactor voor content marketing in 2017,

Dat is vreemd… als video zo succesvol is, waarom wordt het dan niet breder toegepast? Het antwoord is: koudwatervrees. Rond video hangt nog steeds een zweem van peperdure, lange en ingewikkelde producties. Het was een vooroordeel wat we - eerlijk gezegd - zelf ook over struikelden. Tot voor kort, toch… 

Hier is de manier waarop Content Connections video voor z’n partners aanpakt.

Content Connections profileert zich als een full-service uitgever bij z’n partners, en dat houdt in dat we proactief op zoek gaan naar manieren om de juiste boodschap bij een breder of nieuw publiek te brengen. Een van de projecten waarbij video al een tijdje in het vizier lag, is Mediazine, het consumentenblad van Media Markt. Innovatie en technologie zijn vanzelfsprekend domeinen die zich erg goed lenen voor videoreportages

Snel, relevant...

In de meeste uitgeverijen wordt de videoredactie door een aparte ploeg opgenomen - weliswaar in nauwe samenwerking met de andere redacties. Voor Mediazine vonden we dat niet de beste koers. De redacteurs die het blad mee samenstellen zijn stuk voor stuk topexperts op hun domein, bezoeken wereldwijd zowat elke relevante beurs en staan dus in eerste lijn om snel en relevant nieuws te brengen… ook in video.

55% van alle bekeken video’s is korter dan 5 minuten. (bron: Hubspot)

Media Markt beschikt over een ervaren sociaal team, en die gaven ons meteen de insteek die we nodig hadden. Video voor die doelpubliek zou vooral scoren op Facebook, in de vorm van korte (sub-60 seconden) filmpjes die vanaf het eerste beeld op de verwondering van de Media Markt-volger zouden inspelen. Dat werd meteen ook de briefing voor onze redacteurs op hun strooptocht naar nieuwtjes op IFA, PhotoKina en recent CES: “Zoek naar nieuws waar je zelf versteld over staat, en breng dat zo snel mogelijk in korte, no-nonsens video’s”.

 

Dat ging niet zonder slag of stoot. Bij onze redacteurs was er behoorlijk wat koudwatervrees (weer dat woord :)). Terecht, want zonder de correcte training en toestellen lijkt het onmogelijk om een degelijke productie af te leveren. Hier schoot de videoredactie van Mediahuis gelukkig ter hulp. Een compacte, gerichte training maakte meteen duidelijk dat de vuistregels voor sterke reportages niet anders zijn dan voor een goede foto of geschreven stuk. En dat een moderne smartphone met wat beperkte hulpmiddelen een perfect hulpmiddel is om video op te nemen.

 

Onze volledige webcast om snel en efficient smartvideo reportages te maken.

Met resultaat. Onze redacteurs levert ondertussen even makkelijk tekst, beelden als video van de events die ze bezoeken. De budgetten die daarbij horen staan erg scherp, en leveren erg indrukwekkende resultaten. Video’s van op de beursvloer worden organisch makkelijk 5.000 maal bekeken, met wat minimale ondersteuning kan doorschieten naar +100.000 views. Het bijhorende engagement is gewoon schitterend. Het onderstaande filmpjes van amper 30 seconden (over een slimme keuken, nota bene) werd 320 maal gedeeld, meer dan 110.000 keer bekeken en haalde meer dan 100 reacties.

ContentConnections maakte video voor Media Markt op de IFA-beurs

Borden warmen op je (inductie) eettafel!?
Goed voor meer dan 100.000 views... (klik beeld voor de reportage)

Conclusie

De wijze levensles? Er zijn geen redenen meer om video uit je mediamix te houden. Zelfs met meer beperkte budgetten en middelen kan video een enorme boost voor je bereik en engagement betekenen. En de meerwaarde vind je bij de man of vrouw achter de camera. Goede, scherpe redacteurs maken ook voor video het verschil tussen ‘succesvol’ en ‘gewoontjes’. 

We onderzoeken graag hoe we samen voor jouw merk video kunnen inschakelen.

Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Start je download hier