Best practices voor social en andere kanalen

Geschreven door Thomas Buytaert op 27 mei 2016

Welk kanaal voor welke doelgroep

In een vorige blog gingen we in op het belang van dat juiste doelpubliek voor jouw content strategie. Laten we dat eens afzetten tegen de meer populaire sociale en andere digitale of klassieke kanalen.

Bereik opbouwen doe je op maat van je doelgroep. Een diepgravende white papers aanbieden op Facebook is een verspilling van bytes, diezelfde actie op LinkedIn kan je een selectie waardevolle leads opleveren. Maatwerk, dus. Maar dat betekent niet dat er geen vuistregels bestaan voor de usual suspects, de kanalen die je in elke content project minstens moet overwegen.

Web: Jouw website is de ruggengraat van zowat elk content marketing project. Niet noodzakelijk als uithangbord, maar zonder twijfel wel als landingspagina en lead convertor. Zorg dat je website volledig geoptimaliseerd is voor search, en even goed werkt op mobiele als klassieke toestellen.

Google: In België en Nederland staat search zowat synoniem voor Google. Je content optimaal voorbereiden voor Google’s robots is maar één manier om het arsenaal van Google in te zetten. Gebruik de tools van Google om ideeën voor artikels te verzamelen, bestaande artikel sterker te maken en koop slimme sleutelwoorden voor een bereik boost.

Nieuwsbrieven: Heel wat content strategieën mikken op het verzamelen van emailadressen, en dat maakt meteen duidelijk dat een sterke nieuwsbrief het middel bij uitstek is om je bezoekers naar de volgende fase in de sales funnel te brengen. Maak efficiënte nieuwsbrieven, liefst op maat, en zorg dat ze een meetbaar onderdeel van je ecosysteem vormen.

Facebook: Het grootste netwerk van de planeet biedt je de mogelijkheid om snel en gericht enorme hoeveelheden consumenten te bereiken. Facebook is een fantastisch middel om trafiek naar je site te brengen, maar denk goed na om die bezoekers snel te converteren. Een bezoek vanuit Facebook is erg vluchtig.

Twitter: Twitter spreekt een welomlijnd publiek aan, en is dus geen noodzakelijk onderdeel voor elke kanaal mix. Het voordeel van Twitter is dan weer de snelheid waarmee berichten (en de bijhorende links) zich verspreiden.

LinkedIn: Noem het – ietwat oneerbiedig – Facebook voor professionele gebruikers, en meteen is duidelijk waarom LinkedIn zo’n belangrijke rol speel in heel wat B2B projecten. Geen grote getallen hier, wel een duidelijk omlijnd en hoog kwalitatief bereik. Let op dat LinkedIn een veeleisend kanaal is, dat voldoende focus en inspanning vraagt.

Forums/communities: dit is zijn de gouden opportuniteiten voor elke kanaalstrategie. Zowel consumenten als professionele gebruikers verenigen zich in groepen met eigen kanalen. Samenwerkingen of crosspublicatie-vormen met die kanalen zijn steevast de meest efficiënte inspanning binnen je content project.

Ebooks: een digitaal boek – alles van tips&trics tot uitgebreide white papers – zijn de belangrijkste ammunitie in je strijd om bezoekers te converteren. Ga actief op zoek naar mogelijkheden om je content te (her)verpakken tot aantrekkelijke digitale publicaties.

Print: Vergeet het cliché… print is niet dood. Voor een groot deel van je doelpubliek is het nog steeds de belangrijkste en meest geloofwaardige informatiebron beschikbaar, en dat zijn twee sleutelwoorden die in elke content strategie goud waard zijn. Belangrijk is dat je ook in je print uitingen de basiswaarden van je content strategie aanhoudt – zorg voor waardevolle content die je potentiële lead helpt met zijn of haar probleem.

Conclusie

Funnel, buyer persona en kanalen, dat zijn de drie assen waarop je succesvol content uitzet: in de juiste toon, met de gewenste informatie en op de correcte plek. Zorg dat je kanaal analyse aansluit bij de buyer persona oefening, en neem die conclusies mee in je content strategie.

Zoek je hulp bij het in kaart brengen van jouw kanaalstrategie? Of gewoon zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book