Jan Denys over waarom je employer brand zo belangrijk is.

Geschreven door Content Connections op 05 januari 2017

Waarom is je werkgevers-imago zo belangrijk?

Jan Denys is als arbeidsmarktdeskundige en woordvoerder van Randstad een van de founding fathers van de Randstad Award, het grootste employer brand-onderzoek in de wereld. Op het STIMA Congres deelt hij enkele inzichten op zijn typische, bevlogen manier van spreken.

Jan Denys start zijn presentatie met een anekdote: president John F. Kennedy bezocht in 1961 het hoofdkwartier van de NASA voor de eerste keer. Terwijl hij door de gebouwen gegidst werd, ontmoette hij een schoonmaker die de vloer aan het poetsen was. Kennedy vroeg aan de man wat hij juist deed bij de NASA. Waarop de schoonmaker antwoordde: “I’m helping to put a man on the moon!”

Voor Jan Denys is dat nog altijd het beste employer brand-verhaal ooit: “Als je er als bedrijf in slaagt dat iemand met zo’n functie zich op die manier vereenzelvigt met de missie van jouw bedrijf, neem dan maar van mij aan: dan heb je een heel sterke employer brand.”

 

Employer branding gaat voor een groot stuk over imago en identiteit. In een ideale wereld valt jouw imago – hoe je publiek over jou denkt – perfect samen met wie je als werkgever echt bent. Maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. Om deze gap te dichten, is communicatie belangrijk. 

Waarom employer branding steeds belangrijker wordt? Er is steeds meer vraag naar talent, mensen worden mondiger en veeleisender, terwijl de arbeidsmarkt minder transparant wordt.

 

EmployerBranding.jpg

Employer brands zijn de wegwijzers die kandidaten helpen oriënteren.

 

Maar brengt dat nu wat op, die employer branding?

Absoluut: een bedrijf met een sterke employer brand heeft 46 procent minder aanwervingskosten, 28 procent minder verloop en 10 procent minder loonkosten. Toch is het voor veel bedrijven niet gemakkelijk om een sterk werkgeversmerk op te bouwen. Het is vaak een gedeelde rol tussen marketing en HR, en het blijkt ook het best te werken als deze twee afdelingen een synergie vormen.  

Wat je als employer brand uitstraalt, komt best overeen met wat kandidaten belangrijk vinden.

Bedrijven focussen vandaag nogal snel op corporate social responsibility. Toch speelt dat voor kandidaten een veel kleinere rol dan het loon, de werksfeer, werkzekerheid en de jobinhoud.

Werk aan de winkel

Jan Denys sluit af met een duidelijke boodschap: “Yes we can, maar eigenlijk moet het zijn Yes we did”, waarna hij vijf Belgische bedrijven – en vooral Colruyt– looft, omdat ze zeer hard gewerkt hebben aan hun employer brand. 

Werk aan je communicatie

Content Connections is samen met Jobat actief op de employer branding markt. MARK Magazine is een platform (print en digitaal) waarmee bedrijven hun employer brand kunnen versterken via content marketing technieken en de kanalen van Mediahuis.

Je leest er hier meer over. Aarzel niet om ons te contacteren: onze content-experts helpen je graag met het uitbouwen van je employer brand.

 

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook