Zo bereik je jouw doelpubliek

Geschreven door Thomas Buytaert op 27 mei 2016

Buyer Personas zijn de sleutel voor je kanaalstrategie

Om maar meteen een open deur in te stampen: jouw ijzersterke content is niets *niets* waard als je hem niet bij de juiste lezer krijgt. Verhalen schrijven, op je eigen website plaatsen en wachten tot je door bezoekers overrompeld wordt is geen strategie, wel een fatale fout voor je content marketing project.

Elke uitgever zal je op het belang van de opbouw van je leesbereik wijzen. Die vergelijking maken we niet zomaar… wie een content marketing project draagt, moet zich als een uitgever gedragen. Concreet – ga op zoek naar de kanalen waar jouw doelpubliek zich bevindt, en zorg dat jouw content daar op de meest optimale manier bovenaan komt.

De ene BP is de andere niet…

Meteen wordt het belang van Buyer Personas duidelijk. Die geven je niet alleen inzicht in de vragen en behoeftes van je doelpubliek, ze verschaffen je ook met aanduidingen die je kan gebruiken om hen te bereiken. Je Buyer Personas vertellen je of jouw doelpubliek analoog of digitaal is, welke sociale netwerken ze gebruiken en waar ze een oplossing voor hun probleem zoeken. Die informatie kan je rechtstreeks omzetten naar de verschillende fases in de salesfunnel, en het kanaal dat je Buyer Persona daar het liefst gebruikt.

De conclusies van deze oefening zijn vaak verrassend. Zo botsten we bij een analyse voor een klant snel op een Buyer Persona met bijzonder weinig digitaal zelfvertrouwen. Verder uitdieping maakte duidelijk dat deze Buyer Persona snel de stap naar een bezoek aan de showroom zet, maar op dat ogenblik absoluut nog niet klaar was voor een aankoop. Voor deze Buyer Persona was er dus nood aan instore content uit de Attract-fase, terwijl andere Buyer Personas voor dezelfde klant de Attract-content reeds digitaal consumeerden, en de showroom binnenstapten op zoek naar Convert-content.

Maatwerk

Om maar te stellen dat een kanaalstrategie echt maatwerk is, die je pas kan uitvoeren na een grondige uitdieping van een Buyer Persona oefening. Maak van die oefening meteen gebruik om ook erg specifieke kanalen en communities te zoeken. Zo ontdekten we bij een project rond digitale fotografie dat België en Nederland een aantal erg sterke online communities kent. Dit zijn fantastische ingangen om sterke content meteen bij het juiste doelpubliek te krijgen.

Conclusie

Een doordachte kanaalstrategie is een essentieel onderdeel van elk content marketing project. Vanuit je Buyer Personas zorg je ervoor dat je de juiste content bij het juiste doelpubliek krijgt. Durf daarbij buiten de lijntjes te kleuren en ga actief op zoek naar de kanalen waar jouw doelgroep zich verzamelt en communiceert.

Lees hier mee over de manier waarop je buyer personas kan opbouwen.

Zoek je hulp bij het bepalen van je doelpubliek? Of gewoon zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book