Zo kies je het juiste platform voor je content strategie

Geschreven door Content Connections op 28 oktober 2016

Plaats je fundamenten in 3 stappen

Joe Pulizzi geeft in z'n nieuwe boek 'Content Inc' een interessante visie op de manier waarop merken en bedrijven hun content strategie moeten uitbouwen. In dit tweede deel van onze insteek op Content Inc, kijken we naar de juiste platformkeuze.

Eens je jouw sweet spot (de overlap tussen je passie en je kennis) en unieke propositie hebt bepaald, moet je een primair platform kiezen voor de content die je gaat ontwikkelen. In deze blogpost ontdek je hoe je het juiste contententtype selecteert en bepaalt welk platform je kiest om je content op te plaatsen.

Hoewel je misschien geneigd bent om altijd en overal aanwezig te zijn, is het gevaarlijk om te veel tegelijkertijd te proberen. Je gaat best voor één contenttype en één platform om mee te starten. Zoals Michael Porter ooit zei: “De essentie van strategie is kiezen wat je niet gaat doen.”

Gebruik deze 3 stappen om je de fundamenten van je contentstrategie te bepalen. 

1. Het doel van je content

Content marketing moet steeds een bepaald doel voor ogen hebben. Content creëren om leuke dingen te maken, is geen goed idee. Op het einde van de dag wil je dat je je facturen kunt betalen. Je wilt dus vooruit met je content.

Er zijn verschillende doelen om aan contentontwikkeling te doen:

  • Aanwezigheid: met leerzame en leuke content bouw je aan een hoge betrokkenheid bij je doelgroep.
  • Etalage: je vestigt de aandacht op de successen die je met klanten behaalt en op je visie en waarden. Zo bouw je aan het vertrouwen en de loyaliteit bij je doelgroep.
  • Expertise: met diepgaande en kwalitatieve content maakt je van jouw bedrijf een thought leader of betrouwbare bron.
  • Ondersteuning: met je content gericht op service of het product ondersteun je jouw klanten. Zo hebben ze gemakkelijk informatie over de producten en diensten die ze gekocht hebben.

Uiteraard hoef je niet slechts één doel te kiezen. Toch is het belangrijk om al je doelen in kaart te brengen en te bekijken welk doel overheerst.

2. Het juiste contenttype

Eens je jouw doel bepaald hebt, kun je analyseren welk type content er juist bij past. Dit is niet eenvoudig, simpelweg omdat er zoveel verschillende soorten content zijn. De meest gebruikte zijn blogs, video’s, podcasts, E-books en white papers.

De keuze van je type content hangt af van verschillende factoren:

  • Wat heb je te vertellen? Is je boodschap eenvoudig te vertellen via video, audio of in geschreven vorm?
  • Waar is je doelgroep naar op zoek? Willen ze snel informatie via een video of willen ze diepgaande inzichten via een E-book?
  • Wat heb jij in huis? Kun je investeren in een goede camera? En het extra werk dat hoort bij het creëren van mooie video’s? Of is een geschreven blog voldoende in eerste instantie?

3. Het geschikte platform

Organisaties die bewezen hebben dat ze succesvol zijn met content, kozen ooit één primair kanaal waarin ze hun platform bouwden. Denk aan de Wall Street Journaldie de gedrukte krant als medium koos, of Ted Talks met live events als kanaal.

Organisaties die bewezen hebben dat ze succesvol zijn met content, kozen ooit één primair kanaal waarin ze hun platform bouwden

De keuze van een primair platform is geen nattevingerwerk. Er zijn twee belangrijke vragen waar je eerst een antwoord op moet vinden:

  1. Hoe zal je jouw verhalen vertellen? Met andere woorden: welk contenttype gebruik je?  
  2. Waar zal je je verhalen vertellen? Welk kanaal kies je om je content te verspreiden?

Organisaties die de Content Inc strategie gebruiken, beginnen hun contentkanalen pas naar andere vormen te diversifiëren, wanneer ze een voldoende groot bereik hebben. In het begin is het belangrijk om te focussen op de creatie van fantastische en relevante content met vooral één contentkanaal – een kernkanaal dus. Daarvoor moet je weten welk kanaal jouw doelgroep het beste bereikt, en je de meeste controle geeft over hoe jij je content presenteert en hoe jij je doelgroep opbouwt. Het gaat dus in essentie over bereik en controle.

Denk bijvoorbeeld aan sociale media. Dat zijn platformen waar je snel heel wat mensen bereikt en converteert tot volgers, maar je hebt er geen controle over. Want wat als Facebook morgen stopt te bestaan? Sociale kanalen moet je zeker overwegen – in een latere fase – maar wees je bewust van de gevaren ervan. Succesvolle contentbedrijven – zoals Buzzfeed of Mashable – zijn heel goed in het capteren van sociale kanalen, maar dat zijn niet hun voornaamste platformen. Zij maken de keuze om hun content in de eerste plaats op hun eigen website en via e-mailingkanalen te plaatsen. 

In actie: Mashable

Mashable heeft een aantrekkelijke website met straffe content. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot een referentie op het vlak van technologie, digitale cultuur en entertainment content. Met maandelijks 45 miljoen unieke bezoekers en 28 miljoen volgers op sociale media, is Mashable geen kleine speler meer.

Mashable weet als geen ander dat een sterke website de centrale goudmijn is voor goede content.

Mashable weet als geen ander dat een sterke website de centrale goudmijn is voor goede content. Die content is in de meeste gevallen brandend actueel en gemakkelijk verteerbaar. Daarnaast wordt engagement heel sterk aangemoedigd. Want elke stukje content moet erop gericht zijn om earned media te versterken. Met andere woorden: zal je content gedeeld, geliked en becommentarieerd worden? Het doel van straffe content is om een dialoog te creëren met je doelgroep. En die doelgroep verandert ook continu.

Blijven vooruitgaan is dus de boodschap. We volgen de wijze woorden van Pete Cashmore, de bezieler en CEO van Mashable: “Keep investing, keep investing”.

Kunnen we helpen om de meest optimale platformen te vinden, om van daaruit je contentmarketingstrategie op te starten?

Aarzel niet, en   Contacteer ons   vandaag. We maken er graag tijd voor!

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook