Over A.S. Adventure en multitasken in content marketing

Geschreven door Lore Kimps op 10 juli 2017

Content Pioniers: A.S. Adventure

Wie wil uitblinken met zijn content marketingstrategie, moet – net zoals in iedere sector – zijn klassiekers kennen. Content Connections belicht iedere week een iconische pionier. Vorige keer keken we naar LEGO, deze week is het de beurt aan de omnichannelstrategie van A.S. Adventure.

Sinds de opkomst van het internet en sociale media kampen we als marketeers meer dan ooit met keuzestress. Het is immers eenvoudig om tientallen kanalen te vinden om je doelgroep te bereiken, maar het wordt moeilijker om te bepalen hoe je deze gebruikt. Hoe ondersteunen mailings, Facebook, Twitter, online video en print elkaar? Hoe vind je de gulden middenweg waar ieder merk naar streeft? Het Belgische A.S. Adventure nam de problematiek onder de loep en timmerde aan zijn eigen weg: een omnichannelstrategie.

Kanalen in evenwicht

Wie met zijn nieuwe content marketingstrategie meteen in de roos schiet, heeft geluk – maar meestal is het een proces van trial and error. Dat geldt ook voor A.S. Adventure. Tot 2015 werkte het bedrijf met een aparte kalender per kanaal: dat ging van website en mailings tot instore communicatie, sociale media, print en video. De contentflow werd strikt gescheiden gehouden met weinig samenhang tussen al die verschillende platformen tot gevolg. Een betere strategie en samenhang was nodig, dus ging het bedrijf aan het brainstormen.

ContentConnections_Magazine_Over_A.S._Adventure_en_multitasken_in_de_marketing_infografiek.jpg

Resultaat van de nieuwe aanpak is een gedeelde planning voor alle kanalen, waarbij alle content door eenzelfde team wordt gecoördineerd.  Het A.S. Magazine staat nog steeds centraal en beïnvloedt de werking van alle andere kanalen. Kortom, het DNA vloeit mooi over van het ene naar het andere medium. Met een oplage van 150.000 exemplaren weten de fans van het gratis magazine precies wat ze moeten verwachten: sterke content voor een breed publiek - van bergbeklimmer tot zonneklopper. 

ContentConnections_Magazine_Over_A.S._Adventure_en_multitasken_in_de_marketing.jpg

Online en offline

Uiteraard heeft de toenemende populariteit van online video invloed op de marketingstrategie die bedrijven hanteren. Online media worden steeds belangrijker, maar A.S. Adventure is erin geslaagd om die in balans te houden met zijn paradepaardje: het magazine. Door tijdens het schrijven van printartikels meteen te brainstormen over hoe het verhaal online en zelfs in video kan evolueren, wordt de levensduur van de volledige contentstroom verlengd. Video verbindt online en offline met elkaar en vult de inhoud van het magazine verder aan. Echte fans kunnen dus dubbel lezen, kijken of luisteren over eenzelfde onderwerp.

Wanneer we print even buiten beschouwing laten, spelen nieuwsbrieven een sleutelrol wanneer het om  klantentrouw gaat. De Explore More-formule waarbij de fans van A.S. Adventure een soort van eliteclubje vormen, heeft zo’n 1,2 miljoen leden. Zij krijgen content uit het magazine in  hun mailbox gepusht en  worden beloond met een voordelenkaart. Meer dan een miljoen leden blijven niet zomaar hangen, maar wanneer je een haalbaar verwachtingspatroon opbouwt en een vast format hanteert, komt je lezer niet voor onaangename verrassingen te staan. Een  strakke planning en content op maat vormen ongetwijfeld de hoofdingrediënten van A.S. Adventure’s klantenbinding: een openingsratio van 45,91 procent.

Creatief met campagnes

In 2014 sloegen A.S. Adventure en het Amerikaanse GoPro de handen in elkaar om de Nature Awards te organiseren. Er werd een oproep gelanceerd om met een GoPro-camera een kortfilm te maken over de schoonheid van de Belgische of Luxemburgse natuur. In de jury zaten knappe koppen zoals acteur Koen De Bouw en regisseur Philippe Soreil, waardoor de wedstrijd heel wat persaandacht kreeg. De winnaar werd beloond met een cheque van zo’n 10.000 euro – niet mis, maar met een ROI als die van A.S. Adventure heb je alleen maar te winnen. Per geïnvesteerde euro komt er namelijk 26 euro terug in het laatje te liggen. En dat aan een constant peil, want hun return on investment ligt al zes jaar op hetzelfde niveau.

De naam zegt het zelf al: om een omnichannelstrategie waar te kunnen maken, moet je een manusje-van-alles zijn. Je moet een team samenstellen waarvan de leden elkaar perfect aanvullen en ondersteunen – net zoals de kanalen die je gebruikt dat moeten doen.  

Ben jij benieuwd naar de ideale marketingmix voor jouw bedrijf? Wij volgen het graag op

Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook