Meer lezers op je blog …in tijden van content shock

Geschreven door Hans De Loore op 20 februari 2017

Meer content online betekent niet meteen content shock.

Er zijn verschillende redenen waarom je niet aan content marketing wilt beginnen. Enkele redenen doen ter zake: het is duur en het neemt wel wat tijd in beslag. Een van de hardnekkigste is echter: “Er is al te veel content. Je geraakt er niet meer door.”

Herkenbaar? Het zijn de doemprofeten van content marketing: zij die luidkeels aankondigen dat het hele content marketing-verhaal zijn eigen ondergang graaft. Content shock is coming. En er is altijd wel iemand die fijntjes opmerkt: “Weet je wel hoeveel content er per minuut op het internet gezet wordt? En hoe ga JIJ daar in hemelsnaam in opvallen met jouw content?”

Het is op zijn minst een punt. Domo Agency publiceerde recent een ophefmakende update van zijn infografiek. Daaruit blijkt dat er elke minuut van de dag 2,4 miljoen likes passeren op Instagram, er bijna 7 miljoen video’s bekeken worden op Snapchat en 10.000 tweets de wereld ingestuurd worden, en nog veel meer.

 

Content Shock

 

Indrukwekkend? Zeker. Ontmoedigend? Nee hoor.

Toen je vijftien jaar geleden een kiosk binnenkwam, vochten de verschillende magazines ook al om je aandacht. De rekken waren tot de nok gevuld, er lagen stapels tijdschriften op de grond en grote stapels torenden naast de kassa. Toch zou je binnen luttele seconden als – bijvoorbeeld – computerliefhebber je favoriete magazine gevonden hebben. Je kon immers filteren: nee, geen vrouwenmagazines. Geen sport, geen binnenhuisinrichting, geen nieuws en jawel, daar staan je favoriete tijdschriften. We leerden destijds dat de gemiddelde kioskbezoeker amper 10 seconden nodig had om zijn aankoopbeslissing te maken. Hij filterde tot hij zijn favoriete magazines op de schapruimte zag, scande covers en koos. Op geen enkel moment barstte hij in huilen uit of rende hij in paniek weg wegens content-overload.

Mensen zoeken naar niches, en slagen daar bijzonder goed in.

Filters doen hun werk.

Ook worden filters steeds beter. Bij filters denken we meteen aan de intelligente zoekmachines, die zichzelf halsoverkop heruitvinden. Maar ook onze vrienden en relaties op Facebook, LinkedIn en Twitter filteren onafgebroken content voor ons. We volgen (meestal) de mensen die interessante content delen, en krijgen die door hen netjes voorgefilterd in onze streams.

De wetenschap ziet er ook geen graten in. Men vond het fenomeen van de constante contentcreatie interessant genoeg om er onderzoek aan te wijden. Het resultaat was overduidelijk. Mensen vinden het net handig om zoveel content aan hun vingertippen te hebben. Ook wordt de nood aan fact-checking steeds groter: de opkomst van fake news en uitspraken van sommige politici maken dat mensen zelf vaker op zoek gaan naar de waarheid.

 

Fake News Content Shock

 

De andere mythe: de focus van een goudvis

Ok, content shock is dus niet echt hét grote probleem. Maar hoe ga ik er dan voor zorgen dat mijn blogs/video’s/tweets/posts gezien worden, door mijn doelgroep? We hebben immers een attention span die korter is dan die van een goudvis? Jawel, ook dit wordt veelvuldig beweerd door experts ter zake. Het verhaal zou zogezegd van Microsoft research komen, maar recent onderzoek duidt aan dat deze stelling tenminste verkeerd gebruikt wordt, of zelfs amper onderzocht is.

Een nieuw broodje aap dus. Je doelgroep bestaat echt niet uit goudvissen. Je hoeft echt geen stukjes te maken die consumeerbaar zijn in 8 seconden.

Belangrijk is dat je content goed (volg deze link voor 5 tips voor goede content) is. Op maat geschreven van je doelgroep (tip: lees onze post over buyer persona). Goede content drijft boven. Mensen zullen die content delen, liken, en ermee aan de slag gaan. Google houdt van goede content en zal dit belonen met de nodige liefde in pagerank.

 

Wat is dan goede content?

Onderstaande grafiek maakt alles duidelijk.

 

Great Content Graph

 

Ben je niet interessant, noch nuttig? Vergeet het dan al maar. Je content komt niet bovendrijven. Nuttig, maar niet interessant? Proficiat, je bent Wikipedia. Niet nuttig, maar erg interessant? Kijk, een grappige kat. Interessant én nuttig? Aha. Je bent er. Daar wil je staan. Je wilt de noden van je doelgroep oplossen, op een interessante en voor hen nuttige manier. Dit is content waar mensen naar op zoek zijn.

Dus...

Oké, ik heb steengoede content, de content shock bestaat niet en mensen hebben voor goede content meer seconden veil dan de gemiddelde goudvis. Hoe krijg ik mijn content nu op het netvlies van mijn doelgroep?

Op twee manieren: organisch, of betalend.

Organisch wil zeggen dat je content zo goed is dat ie vanzelf komt bovendrijven: bovenaan in Google, via de algoritmes van Facebook of andere social media-giganten. Dit impliceert dat je content steengoed is, op maat van je doelgroep geschreven en rekening houdt met de wetten van SEO (zoekmachine-optimalisatie).

Betalend: hierbij betaal je Facebook, Google of andere mediahuizen om jouw content onder de ogen te brengen van hun gebruikers. Je kunt hierbij segmenteren op doelgroepen en de data gebruiken die zij vergaren van hun lezers, om je campagne zo efficiënt mogelijk te maken. 

Besluit

Ongetwijfeld werkt de combinatie van beide het beste. Om de zoekmachines een handje te helpen zijn er wel wat methodes om je content in organische rankings net iets hoger te krijgen dan de content van je concurrent. Thomas, Hans en Kurt van Content Connections willen je met veel plezier helpen, en hebben gegarandeerd meer focus dan een goudvis. Probeer het zelf en contacteer hen hier!  

 

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Start je download hier